tisdag 21 augusti 2012

Ett fett nerköp till actionfilm


Mamma, jag är utbytbar! Arnold drabbas av smärtsam insikt.

Varning: det här är ett ytterst opassande blogginlägg. I alla fall om man vill att filmen ska klara Bechdel-testet, alltså innehålla minst TVÅ KVINNOR (ja) som TALAR MED VARANDRA. (nej) OM NÅGONTING ANNAT ÄN MÄN (nej). 

I dag såg jag The Expendables 2, som ligger etta på biotoppen i USA. Den gjorde mig helt matt:

Superskurken, spelad av Jean-Claude Van Damme, heter Vilain. Han har en ondskefull tatuering på halsen. Han pekar på den och säger att det är en get. Sedan säger han att geten är djävulens husdjur. Sedan skrattar han ondskefullt och har ihjäl en soldat som heter Billy. Sedan åker han och hans kompisar till en gruva för att roffa åt sig fem ton plutonium, göra bomber och ändra maktordningen i världen. På vägen dödar de och skrattar omvartannat hela tiden. Men då får dom med andra muskelberg att göra: Sylvester Stallone, Bruce Willis, Dolph Lundgren, Chuck Norris, Jet Li, Arnold Schwarzenegger och det gänget. Dom vill stoppa superskurken och dödar och skrattar också omvartannat. Sen skjuter alla vilt om kring sig, dödar så att blodet sprutar, skrattar. Det blir också några explosioner, innan skurken med en get på halsen blir slaktad "som ett får". 

 Allt är väldigt konstigt. Det ska vara roligt, men är mest obehagligt. En hel bro med människor sprängs i luften, hjältarna i planet fnissar: "Nu fattade de visst poängen!". Någon önskar "god jakt!" när det är dags för eldstrid. Undermeningen: det är inte människor som ska peppras fulla av kulor, det är "måltavlor", djur. 

På slutet får Sylvester Stallone, ledaren, den enda smarta tjejen. En yngre kvinna som han först dissar, förnedrar och håller på avstånd. Hon som är märkbart smartare och snyggare än han. Värsta nerköpet, helt obegripligt. Ändå står hon där med hjärtat i handen. Och då....då: avstår han från henne "för hennes eget bästa". 

Och sedan? Ja vad händer? Nästa år, samma tid, liknande biograf, åker actionhjältarna, maniskt rädda för att förlora sin stjärnstatus och vara utbytbara, på nya äventyr i filmen The Expendables 3 (som är under produktion) Det klirrar redan i kassan. En sista fråga: Amanda Ooms vad hade du egentligen där att göra, i en sådan tårdrypande offerroll?

2 kommentarer:

  1. Klockren review. Jag hörde/läste rykten om att det ska/borde bli en remake med kvinnliga hjältar istället. Det skulle ju välkomnas. Sen skulle ju lite smartare manus också välkomnas, men det kanske är att hoppas för mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Dessa rykten låter mycket intressanta. Särskilt i kombination med smartare manus, som är så sällsynta men ändå så välbehövliga. Men, som du skriver, är det kanske att "hoppas på för mycket". Det skulle dock göra filmerna bättre! Helt oavsett actionhjältarnas kön!

      Radera