onsdag 8 augusti 2012

Blodet droppar från Carrie igen

Jag har precis läst Eld, uppföljaren till Sara Bergmark Elfgrens och Mats Strandbergs roman Cirkeln, och tänker att vändpunkten, liksom i Låt den rätte komma in, har lånat inspiration av Stephen Kings grymma debutroman Carrie. Alla har det gemensamt att sporthallen är skådeplatsen för både mobbing och revansch.

När skådisen Chloë Grace Moretz skulle spela Eli i Let the right one in fick hon läsa Kings roman, något som har kommit väl till pass när hon nu gör huvudrollen i nyinspelningen av Carrie. Under våren har den som följer Moretz på Instagram kunnat se bilder från inspelningen. 


Carrie är inte bara en av Kings kortaste romaner (vilket, om man har läst några av hans böcker, är ett väldigt stort plus), han har utmanat sig själv genom att skriva berättelsen genom påhittade nyhetsartiklar och andra dokument.

Som 70-talist florerade ryktena om Brian de Palmas filmatisering, som kom 1976, bland äldre kompisar, långt innan jag själv vågade se den. Mens, stressen i gympasalen, skammen Carrie upplever när hon tror att den snyggaste killen faktiskt vill gå med henne på avslutningsdiskot. Det var en hel del som slog an strängar hos oss 13-åringar, när vi till slut gick och hyrde alla skräckfilmer vi hört talas om på en gång.

Att Kimberly Peirce (Boys don't cry) regisserar, med ett helt annat förhållningssätt till förlagan än Brian de Palma, gör detta till den nyinspelning jag ser fram emot mest just nu. Kan bli precis hur bra som helst. Premiär blir det någon gång nästa vår.

2 kommentarer:

 1. Jag är ett Brian De Palma-fan men gillar inte filmen Carrie så värst mycket, men tycker grundmaterialet med just karaktären Carrie är väldigt intressant.

  När jag hörde om den här remaken först så tyckte jag det lät trist och onödigt, men med en kvinnlig regissör och en annan approach till boken än den Brian de Palma hade så blir jag ju nu aningen mer peppad.

  Dessutom kommer det bli en rejäl utmaning för Chloe Grace Moretz - litegrann provet som bevisar hur pass mycket skådespelartalang hon besitter, på ett sätt.

  Julianne Moore får också en utmaning i att göra modersrollen till sin egen, då Piper Lauries oscarsprestation är suverän!

  SvaraRadera
 2. Håller helt med dig om chloe och att det blir ett eldprov. Men hon är verkligen skicklig, kolla bara skillnaden mellan Let the right one in och Hugo Cabret.

  SvaraRadera