söndag 6 januari 2013

Tre skäl att se Ruby Sparks

 1. För alla som är intresserad av berättande är den ett måste. Det är inget mästerverk, men har flera intressanta dimensioner.  Det är en metafilm om historieberättande, en berättelse om förälskelse som övergår till vardag, om vådan av att idealisera en partner för mycket och om att försöka förändra den man älskar. Den gestaltar skrivandet som en våldshandling.
  Allt detta ryms i Ruby Sparks, som skildrar en ung författare som börjar skriva om en kärlekshistoria mellan sig och en kvinna. En vacker dag är hon i hans hus och de inleder en relation. Men vad händer när hon inte längre gör som han vill? 

 2. Den är regisserad av paret som har gjort en av mina absoluta komedifavoriter: Little Miss Sunshine. Valerie Faris och Jonathan Dayton skriver inte sina manus själva, men förvaltar andras genom sin speciella stil som ligger mellan quirky amerikansk independent, svart humor och klassiskt dramaberättande. På 80-talet ledde de MTV-showen The Cutting edge, gick på 90-talet över till att regissera musikvideor åt bland annat Smashing pumpkins, REM, Ramones och Janet Jackson. I slutet av 90-talet drev de framgångsrikt reklamfilmbolag och debuterade alltså 2006 som långfilmsregissörer.
  (När jag för några år sedan recenserade medelklassångestdramat Revolutionary road i GP, och gav den en femma, fick jag ett mejl från en läsare som var ledsen över alla dramer som skildrade kärnfamiljen som ett fängelse. Mellan raderna förstod man att han kände sig träffad och ville få filmisk bekräftelse på att det enbart är en lycklig institution. "Finns det inga komedier om kärnfamiljer", undrade han. Jag tipsade om just Little miss sunshine. Kanske inte exakt vad han hade tänkt sig. Bara ytterligare en dysfunktionell kärnfamilj, om än i väldigt komiska kläder.)

 3. Den är skriven av Zoe Kazan (barnbarn till Elia Kazan), som också är en av de två huvudrollsinnehavarna. Hon är i sin tur på riktigt ihop med huvudrollsinnehavare nummer två, Paul Dano. Zoe Kazan (@zoeinthecities på Twitter) har bland annat spelat i In the valley of Elah, Meek's cutoff (som Flickorna tipsade om här) och lustigt nog även Revolutionary road. Allt bra hänger ihop.

(Ruby Sparks gick aldrig på svenska biografer, men visades på Stockholms filmfestival i höstas och finns nu på vod, och snart på dvd)  


2 kommentarer:

 1. Vet ni vilken vod-tjänst som har filmen, elelr om det till och med är flera stycken? Det finns så otroligt många nuförtiden att man nästan inte orkar leta sig genom alla...

  SvaraRadera
 2. Oj, svaret som jag skrev igår blev visst aldrig publicerat. Lena, jag tror att den finns på de flesta tjänster just nu, som film2home mfl. Själv såg jag den på Telias filmtjänst. Enligt rykten släpps den på svensk dvd i mars.

  SvaraRadera