torsdag 24 januari 2013

Är filmbiografin en man?

Om vi säger biografisk film, vad ser du framför dig? Hösten 2012 var späckad av filmer och serier om stora män, en trend som fortsätter i år. Inför filmfestivalen i Göteborg, som invigs med en film om upptäcktsresanden Thor Heyerdahl, som drog till Polynesien på en flotte, ger Flickorna några tips på svenska kvinnor värda att filmas.

 

2 kommentarer:

 1. Ärligt talat är jag ganska så trött på porträtt av gamla politiker, oavsett om det är män eller kvinnor. Med Alva Myrdal finns ju också problemet att det finns olika bilder. Jan Myrdal har ju gett en inte alltför smickrande bild av hur det var att växa upp i det hemmet. Frågan är vem man ska tro på.

  Jag är mer intresserad av kvinnliga äventyare, som Mary Kingsley. Om vi håller oss till Sverige kanske resenären och långryttaren Linde Klinckowström-von Rosens liv skulle vara värt att skildra.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Linde_Klinckowstr%C3%B6m-von_Rosen

  SvaraRadera
 2. Hej Jessica!
  Vilka utmärkta förslag, jag dör om jag inte snarast får se en film om Linde Klinckowström-von Rosen och hästen Castor. DÖR, alltså. Men även "gamla politiker" kan väl hottas upp och porträtteras på ett sätt som gör dem och deras idéer intressanta och levande? Eller så kan filmaren ta politikern som avstamp för att beskriva en tid. Jag tycker inte att det ena utesluter det andra. Just att uppfattningarna går isär om Alva Myrdal - också bland barnen där döttrarna hyllar, sonen dissar, är i sig intressant...

  SvaraRadera