onsdag 9 januari 2013

Fem det var – och några till på GIFF

När vi Facebooklänkade senaste inlägget, det om grymma filmer att se i år, ställde vi frågan hur många av de 20 på listan som kommer att visas på Göteborgs filmfestival, som drar igång 25 januari. Tippade på sju. När programmet nu är släppt visar det sig att det är fem.

Bland annat Margarethe von Trottas nya film, som skildrar filosofen Hannah Arendt, (De andra är Faro, Paradis: Kärlek, Zero dark thirty och Jakten) 
Von Trotta får som första kvinna ta emot festivalens hederspris för en lång och betydelsefull karriär. Hon var en nyckelperson i den nya tyska filmen: politiska filmer som gjordes i Tyskland på 70-talet. Hon gjorde bland annat Christa Klages stora förtvivlan och, tillsammans med sin make Volker Schlöndorff, filmatiseringen av Heinrich Bölls roman Katharina Blums förlorade heder (som också visas på festivalen).
När jag intervjuade Margarethe von Trotta i Venedig 2003 sa hon om sina generationskamrater:
 – Vi levde i en tid då det fortfarande var tyst om kriget. Det var inte förrän -68 som rösterna började höras, anklagelser mot föräldragenerationen, frågor om varför det hade hänt, varför ingen hade gjort något, en hel del aggressioner bubblade upp.
– Det var som en explosion där en generation stod mot en annan. Vi filmare kände verkligen att det hände saker omkring oss och gjorde filmer för att vi var moraliska, idealistiska och ville förändra världen.

Dessutom några spännande festivalfilmer on the fly:
Thursday till sunday, chilenska regissören Dominga Sotomayor har prisats för denna debut.
Berlusconidokumentären S.B I knew him well.
First comes love, dokufilmare tar barnaalstrandet i sina egna händer, eftersom passande pappa aldrig dykt upp.
As if we were catching a cobra, en syrisk dokumentärfilmare tittar närmare på karikatyrteckning som fenomen, efter rabaldret om de danska karikatyrerna.
Something from nothing: the art of rap, där Ice-T reser från kust till kust för att besöka de viktigaste inom hiphoppen.
Grandma Lo-Fi: The basement tapes of Sigridur Nielsdottir. Ett porträtt av en egensinning musikalisk isländsk kultfigur.
Hella Joofs komedi Sover Dolly på ryggen.
Naturdokumentären Inte bara honung.
Future my love av Maja Borg, om samhället och framtiden
Marjane Satrapis Gang of the jotas

Så var väl ungefär halva programmet läst... vi återkommer med fler tips lagom till festivalen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar