måndag 29 oktober 2012

Hon har fåglar i sitt hår

"Blondes make the best victims. They're like virgin snow that shows up the bloody footprints."
Alfred Hitchcock, CBS TV,  1977

I nya HBO-filmen The Girl skildras relationen mellan Alfred Hitchcock och skådespelaren Tippi Hedren under inspelningen av Fåglarna (1963). Filmen bygger på Hitch-biografin The Dark Side of Genius: The Life of Alfred Hitchcock, där ett helt kapitel ägnas åt Hedrens berättelse. I filmen spelas hon av den brittiska skådespelaren Sienna Miller, och regissören av Toby Jones, som tidigare spelat verkliga personer som Truman Capote.

Tippi Hedren har i intervjuer berättat om en närmast besatt man som förutsatte att hon, som vid tidpunkten hade en gedigen karriär som fotomodell och var förlovad, ville ta rollen som hans musa inte bara mentalt utan även fysiskt. När hon avböjde såg han till att hon inte kunde ta några roller de närmaste åren efter andra filmen Marnie, eftersom hon var bunden i kontrakt med honom. Bland annat har Hedren beskrivit hur Hitchcock njöt av att i fem dagars inspelning låta verkliga fåglar attackera henne i scenen när huvudkaraktären Melanie ger sig upp på en vind.

Hur intressant det än kan vara att dyka in i en kreativ hjärnas mörka vrår tycker jag att The Girl verkar vara ganska trist. Dels är jag inget fan av Sienna Miller, dels är jag oerhört trött på berättelsen om den "komplicerade" maktrelationen mellan manliga regissörer och deras favoritskådespelerskor (i Hitchcocks fall svala blondiner). Det finns något ytterst platt och förutsägbart i att reproducera bilden av den manliga konstnären som lever ut sina misogyna sexuella fantasier genom och mot sin kvinnliga skådespelare/karaktär. Jag är också oerhört trött på ständigt se den beroendesituation som dessa kvinnor utsätts och utsätter sig för.

Want some chicken to go with my head, dear? Alma och Alfred leker.
Den verkligt intressanta kvinnan i Hitchcocks liv är istället Alma, hans enda nära relation. Hon började i den brittiska filmbranschen långt före honom, redan som tonåring. Hon klippte filmer som 16-åring och skrev manus, bland annat till flera av Hitchcocks brittiska filmer, samt var på det hela taget synnerligen inblandad i tillkomsten av Hitchs enorma verk.
Mer om deras relation, som den såg ut under inspelningen av Psycho, kan man se i en annan Hitchcockfilm som har svensk premiär i februari. Det verkar tyvärr också vara en relativt konventionell biografi, ingenting lika bisarrt som bilden ovanför.
Jämför också gärna Helen Mirrens sexiga tolkning av Alma med Imelda Stauntons gråtantiga i The Girl, i trailarna nedan. Längst ner ligger Hitchcocks presentation av Fåglarna, en orgie i svart humor, som förstås bara blir svartare i ljuset av hur han bussade djuren på stackars Hedren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar