måndag 1 oktober 2012

Flickorna korar: finaste festivalaffischen

Sjukt snygg.
Se! Två kvinnor som pratar med varandra. Om någonting annat än en man. Så får det gärna se ut i betydligt fler filmer från och med nu och i evighet amen. Det tycker Flickorna. Det tycker uppenbarligen också serietecknaren Liv Strömquist som gjort den här grymt snygga affischen inför  Göteborg Filmfestival 2013.

Så här förklarar Liv Strömquist, enligt festivalens hemsida, sitt motiv:

"En sak jag ofta stör mig på när jag kollar på film är att så få filmer klarar Bechdel-testet, det test som den amerikanska serietecknaren Alison Bechdel hittat på och som testar om filmen uppfyller följande tre kriterier: Ha minst två (namngivna) kvinnliga rollfigurer, som pratar med varandra, om något annat än män. Det är faktiskt väldigt få filmer som klarar det testet. Därför är min affisch gjord på temat kvinnor som är vänner."

Så förlåt Helene Billgren, Camilla Engman, Helena Blomqvist, Marie Louise Ekman, Lars Lerin och alla ni ni andra förträffliga konstnärer som ligger bakom de tjugoen tidigare festivalaffischerna. Flickorna har korat sin vinnare. Nu undrar vi bara: vad heter egentligen kvinnorna på bilden? I vilken situation befinner de sig? Och vad pratar de om?

Vi föreslår att ni snarast möjligt inhandlar en affisch, klipper ut personerna på bilden, klistrar upp dem på varsin blompinne, döper dem och börjar improvisera! Kära Henrietta. Ja, Elinor? Blir inte skuggteatern genast film, animerad eller filmad, så skriv ner dialogen i ett manus. Skicka sedan bunten A4 i expressfart till den snällaste/vettigaste konsulenten på Filminstitutet. Snart är din lycka gjord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar