söndag 17 juni 2012

Wild väst: Johanna Pyykkö

Nej, det är inte alls svårt att hitta verkligt spännande kvinnliga regissörer. Speciellt inte här i Västsverige, där Filmhögskolan och regionens filmsatsningar bidrar till att listan över filmskapare som också råkar vara kvinnor börjar bli riktigt imponerande. Några är precis på väg att brejka, andra har just gjort sin första långfilm, ytterligare någon har gjort tv-serier och en hel massa novellfilmer.
Vi tänkte i sommar lyfta fram några som vi gillar alldeles särskilt.

Först ut är Johanna Pyykkö, 28 år och ursprungligen från Borås. Jag var med och röstade fram hennes kortfilm Vi ska plocka Pascal i natt till vinnare av Frame filmfestival i Göteborg hösten 2011. Filmen vann sedan riksfinalen på Novemberfestivalen och är nu en av de 50 internationella tävlande i Your film festival, där tio bidrag går vidare till filmfestivalen i Venedig hösten 2012.

Hon har också gjort kortfilmen Lillasyster fixar kondomer, som visades på Göteborgs filmfestival 2012. Med drastisk humor, en vilja att omforma traditionellt manlig genrefilm och leka med könsrollerna, är hon absolut en regissör vi kommer att få se i stora internationella filmfestivalsammanhang snart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar