lördag 23 juni 2012

Alla möss är inte män, Pixar!


Hur många kvinnliga rollfigurer, med en personlighet och en tydlig agenda, minns vi från Pixars filmer?
Eva, från Wall-E.
Doris, från Hitta Nemo.
Elastaflickan, från Superhjältarna.
Om man är generös kanske också enerverande Jessie från Toy story 2.

Jämför det med Wall-E, Carl och Oskar från Upp, Buzz Lightyear och Woody och en lång rad manliga leksaker från Toy story, Sully och Mike från Monsters Inc, Blixten McQueen från Bilar, Flip från Ett småkryps liv, Mr Incredible från Superhjältarna, Nemo och en hel bunt med manliga fiskar i hitta Nemo, Remy och Linguini från Råttatouille.

I en malaysisk studie över kvinnlig representation i några animerade amerikanska långfilmer publicerad i Global journal of human social science i år, får vi det svart på vitt.
  • I Bilar finns det 27 talande karaktärer. 8 av dem är kvinnliga. 
  • I Wall-E finns det sju, varav två är kvinnliga. 
  • I Råttatouille är en av 15 talande karaktärer kvinna. 
Så trots allt snack om att Pixar förnyat den animerade filmen, gjort den roligare och mer angelägen, är deras filmer till största delen fortfarande gjord för och om pojkar. Eftersom flickor har tvingats lära sig att identifiera sig med manliga karaktärer, och deras föräldrar accepterar att deras kön så sällan finns representerat i barnfilm, tycker filmskaparna sig inte behöva ändra på sitt lata manusarbete.

Därför är det på tiden att Pixar nu lyckats klämma ur sig Modig, ett actionäventyr med en flicka som hjälte – den skotska prinsessan Merida. Dessutom har mamman en viktig roll – först som representant för konventionen (Hon vill gifta bort Merida) och sedan som hennes allierade när onda krafter hotar kungariket. Möjligen kunde man önska sina och andras flickebarn en film där den kvinnliga huvudpersonen inte nödvändigtvis måste vara prinsessa (och hamna i händerna på en häxa), men något verkar i alla fall ha hänt i Pixars styrelserum.

Värt att nämna är att filmen delvis är gjord, skriven och regisserad, av Brenda Chapman, den första kvinnliga regissör i Hollywood att regissera en studioproducerad animerad långfilm – Prinsen av Egypten (1998).

Biopremiär 31 augusti.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar