söndag 7 april 2013

Mia Engberg till Flickornadagen


"Mai Zetterling var före sin tid när det gällde att skildra kvinnlig sexualitet på film. Hon var så att säga queer-feminist innan begreppet var uppfunnet. Som så många andra kvinnliga pionjärer fick hon inte det erkännande som hon borde ha fått av sin samtid, men hennes arbete skapade ett avtryck i filmhistorien och hon banade väg för oss som kom efter. Man brukar ju säga att varje generation står på den förra generationens axlar. Jag hade inte kunnat göra de filmer som jag har gjort om inte filmare som Mai Zetterling, Gunvor Nelson och Marguerite Duras hade gått före och vidgat gränserna för vad en kvinna får vara och kan göra. "

Så skriver regissören Mia Engberg inför Flickornadagen den 20 april, då Bio Roy visar film av och om Mai Zetterling. Förutom Mia Engberg medverkar under dagen också skådespelerskan Gunnel Lindblom, regissören Christina Olofson, forskaren Mariah Larsson, dramaturgen Sisela Lindblom och Kalle Boman, professor i filmisk gestaltning. 

På Flickornadagen har Mia Engberg lovat att läsa upp det manifest hon och resten av det kvinnliga filmteamet bakom Selma & Sofie (2002) skrev för drygt tio år sedan. Ett manifest som genomsyras av stark energi och en förvissning om att man faktiskt kan förändra världen - med film och aktivism. Här kommer manifestet. En favorit i repris:


SEXY FILM MANIFESTO
  1. Vi är vackra som vi är. Åt helvete med de skeva skönhetsidealen som får oss att ägna tid och energi åt bantning och skönhetsoperationer. Den energin kan vi använda till viktigare saker. Låt inte de kommersiella krafterna styra din begär och dina drömmar!
  2. Stå upp för din rätt att vara kåt.
  3. En dålig flicka är en bra flicka. Vi vill se och göra filmer där de sexuellt frigjorda kvinnorna inte måste dö eller bli galna på slutet.
  4. Krossa kapitalismen och patriarkatet
  5. Så snuskiga som vi vill vara. Säg NEJ när du vill och JA när du vill.
  6. Fri och laglig abort för kvinnor i alla länder. Miljontals kvinnor lider av oönskade graviditeter och dör av illegala aborter varje år. Fri abort är en mänsklig rättighet.
  7. Bekämpa den rätta fienden. Censur kan inte frigöra vår sexualitet. Hur ska vi kunna ändra bilden av kvinnans sexualitet om erotiska bilder i sig är tabu.
  8. Stay Queer. Vi tror inte på kampen mellan könen, utan kampen MOT könsrollerna som stänger in oss alla i identiteter som vi inte själva har valt. Låt oss vara de vi själva vill och älska med vilka vi vill. Sexuality is diverse.
  9. Använd kondom.
  10. Do it yourself. Erotik är viktigt och vi behöver det. Vi tror det är möjligt att skapa ett alternativ till de stereotypa bilderna av kvinnan i mainstream-filmen genom att göra egna radikala filmer som vi själva gillar.
"Belleville Baby är ett stort och djärvt konstnärligt verk som rör vid dokumentärfilmens innersta väsen" skrev juryn för årets Tempo dokumentärfilmfestival nyligen.
Mia Engberg kammade hem festivalens finaste pris och utsågs samma vecka till årets Mai Zetterling-stipendiat. 

Belleville baby är en vild och egensinnig berättelse. En film som doftar passion, smärta och längtan. Med avstamp i det privata skapar regissören en känsloladdad, djupt mänsklig film som river upp känslor i betraktaren, för oss in i myternas, minnenas och begärets värld. Där aktivism, gatuvåld och lockelsen in i en värld av kriminaliteten också ryms.

Redan den 17 april dyker Mia Engberg för övrigt upp på filmhögskolan i  Göteborg för sin masterexamination som inleds med en visning av Belleville Baby. Opponent är författaren och poeten Marie Silkeberg, som bland annat översatt Marguerite Duras och Pia Tafdrup.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar