måndag 4 mars 2013

Jane Campion rör upp känslor i ny tv-serie

Top of the Lake.
Tui är tolv år och försvunnen från sin hemby. Hon är gravid. Hennes karismatiske men brutale far, spelad av Peter Mullan, handlar med droger och har byggt ett lokalt imperium. 

Elisabeth Moss, känd för tv-tittarna som Peggy i Mad men, spelar polisutredaren. På besök hemma hos sin cancersjuka mamma i Top Lake kallas hon in i jakten efter den försvunna flickan. Kriminalgåtan rymmer så mycket mer än den genomsnittliga tv-deckaren. Parallellt med kriminalgåtan tvingas polisutredaren också konfronteras med ett tonårstrauma. När hon träffar sin ungdomskärlek drabbas hon på nytt av uppblossande passion.

Det blir ödesmättat, vackert och våldsamt när Jane Campion på nytt ger sig in i tv-världen. Nya dramat Top of the lake hyllas unisont av kritiker som sett serien i Sundance och Berlin inför USA-premiären 18 mars.

Twin Peaks
Den storslagna dramat utspelar sig förutom i småstaden också i den nyzeeländska vildmarken, i natur på en gång underskön och rå. Twin Peaks-känslan infinner sig omedelbart. 
Regissören, med filmer som Sweetie (1989), En ängel vid mitt bord (1990) Pianot (1993) Holy smoke (1999) och In the cut (2003) bakom sig, återförenas här med Holly Hunter, som vann en Oscar för sin oförglömliga gestaltning av stumma Ada i Pianot. I nya samarbetet med Top of the lake syns Holly Hunter som ledare för ett kvinnokollektiv som bosatt sig i byn.

Jane Campion regisserade senast starka Bright star (2009) I likhet med en rad andra intressanta filmregissörer tar hon nu klivet in i tv-världen, och återvänder samtidigt till flera av sina favoritteman: kvinnlig frigörelse, åtrå och sexualitet och den dysfunktionella familjen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar