söndag 16 september 2012

Säg en tjej i Flickornas quizFärre kvinnor än män blir filmregissörer. Jo jo.  Men en annan anledning till att kvinnliga regissörer så sällan dyker upp på topplistor, som filmtidskriften Sight & sounds omröstning om världens bästa filmer, eller den svenska motsvarigheten i FLM, är att de flesta har jäkligt dålig koll på dem som faktiskt finns.

Om du eller jag skulle ombes rabbla kvinnliga respektive manliga regissörer skulle troligen färre kvinnliga namn dyka upp än som stämmer med den verkliga andelen. Vi behöver inte veta att det är en kvinna som anses vara en av de allra första att göra narrativ film. Vi kan Georges Méliès namn och bröderna Lumières namn, men inte hennes trots att hon var samtida.

Tror du oss inte, testa då dina kunskaper i Flickornas quiz. Har du en bra fråga som måste vara med, mejla den gärna till emmafinaalma@gmail.com.


4 kommentarer:

 1. Ja, jag hade 4 rätt av 8, och det är ganska pinsamt med tanke på att jag försöker att hålla bra koll på kvinnorna i filmvärlden. Mera sådant! Mera frågor! (Det bästa med quiz är ju ändå inte att vinna men att lära sig mer.)

  SvaraRadera
 2. Det är ju inte lätt eftersom det inte ingår naturligt i den filmiska allmänbildningen. Men som du säger, förhoppningsvis lär man sig något. Det har i a f jag gjort!

  SvaraRadera
 3. Pinsamt nog fick jag ett av åtta rätt. Läser grundkurs i filmvetenskap på gu nu under hösten och en kan ju tycka att detta ska vara en del av grundkursen. Blir så förbannad att det ständigt bara är den vita medelålders mannens filmer som uppmärksammas o att vi nu när mer än halva kursen har gått, har endast sätt på två filmer av en kvinnlig regissör. Hur mycket får jag lära mig om filmhistoria egentligen med att endast se hitchcock filmer o dylikt. Halva klassen har redan sett dessa filmer o de flesta är redan pålästa om dessa män så ge oss nått nytt ändra historien lite.

  SvaraRadera
 4. Håller helt med dig. Hur ser det ut på filmvetenskapen nu för tiden om man tittar på den i helhet? Är kvinnliga filmare och feministisk filmteori ett naturligt inslag i utbildningen eller ligger det utanpå som enstaka kurser, som typ världsfilm? Berätta gärna mer ni som pluggar just nu.

  SvaraRadera