måndag 8 december 2014

Rökbomb mot abortfilmfestivalen

Abortfilmfestivalen utsattes på söndagen för en antifeministisk attack.

Mitt under visningen av Diana Whittens prisade dokumentär Vessel rusade tre maskerade män in i lokalen. "Det här är en bomb!" skrek de och kastade samtidigt in något i rummet. Det smällde till och tjock rök utvecklades i lokalen. De som befann sig där blev livrädda. Orange stickande rök fyllde snabbt lokalen. Polis och brandkår tillkallades, men innan de hann komma till platsen fick festivalbesökare bland annat lägga sig golvet där det gick lättare att andas. Någon fick efter en stund upp ett fönster så röken i alla fall blev något mindre tät.

De som var på plats var chockade och skärrade, bekräftar Josefin Morge, pressansvarig hos festivalarrangören RFSU.

Polisen larmades om händelsen på söndag eftermiddag strax efter klockan fyra, och attacken uppmärksammades i riksmedia. Stockholmspolisens presstalesman Kia Samrell konstaterade att ingen skadats fysiskt, och att röken var ofarlig. Enligt vittnen ska tre män ha synts springa från platsen.

Syftet med abortfilmfestivalen är att uppmärksamma och fira att det är 40 år sedan den svenska abortlagstiftningen trädde i kraft. Under söndagen i konstnärskollektivet Pannrummet i Stockholm varvades dokumentärer med kortfilmer. Här fördes också samtal med inbjudna internationella gäster.
Filmen Vessel som visades när attacken ägde rum, kretsar kring den legendariska aktivistgruppen Women on Waves. Ett nätverk som utför aborter ombord på sitt skepp ute på vattnet, nära gränsen till olika länder där abort är förbjudet.

Både vuxna och barn befann sig i lokalen när den attackerades av abortmotståndare. Att en så här våldsam händelse, riktad mot filmintresserade feminister och konstaktivister, äger rum i Stockholm 2014 är helt oacceptabelt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar