måndag 14 maj 2012

Din mamma!


Den 1:a juni har ju Ridley Scotts Alien-prequel Prometheus premiär, med Noomi Rapace som ny Ripleyliknande karaktär. I en scen i trailern står Rapace framför spegeln, deffad, svettig och i bara underkläderna och liknar inte så lite en ung Sigourney Weaver i Alien.
För tiden går ju. Ridley Scott fortsätter att göra film, över 70 år gammal, men Sigourney Weaver är varken ung eller fruktbar längre (och blev effektivt utspelad ur serien i och med Alien resurrection), så in med en ny hona, som kan ge den reproduktionshetsande ståltandade arten en fight.

Vi önskar förstås Rapace allt gott, och ser fram emot att få reda på hur falukorvsskeppet, med dess vaginaliknande portar, egentligen hamnade på månen Acheron (LV-426). Garanterat kommer fler livsformer av alienarten att dyka upp, det spekuleras om en kvinnoliknande urmodersgestalt. Om den schweiziske konstnären HR Giger, som designade de första alienmonstren, haft fingrarna med även i Prometheus, får vi fortsätta frossa i seriens trauma kring kvinnlig reproduktion, som började med den kalla huvuddatorn Mother i ettan, eskalerade i tvåan, Aliens, med dess slemmiga, svullna, ångande gestaltning av drottningens äggläggningsprocedur och imploderade av överlastad symbolik i fyran, Alien resurrection.

I någon av de många trailerna syns ett lustigt runt berg, med en bröstvårteliknande kula på toppen. I en featurette berättar Ridley Scott att filmen försöker att få svar på var mänskligheten kommer ifrån. Flickorna vet såklart redan svaret: Från mamma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar